söndag 10 november 2013

-Goti gott del 1-

Choklad och Lakritstoffée med flingsalt

Ingredienser

 3dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker 
2 msk kakao
3 tsk lakritspulver eller ca 10 krossade turkisk peppar

Garnering 
Flingsalt

Blanda vispgrädde, sirap, kakao och socker i en tjockbottnad kastrull.

Låt koka upp och låt koka på hård värme tills blandningen nått 123 grader.
Du kan även göra kulprovet ifall du inte har en termometare.

Ta kastrullen från spisen och rör in lakritspulvret

Häll seten i en ca 15 x 20 cm form och strö på flingsalt

Låt stå kallt och skär sedan i bitar.

(En av mina favoriter!!)


Romrussintryffel

Ingredienser

150 g mörkchoklad
1 dl russin
5 cl mörk rom eller äppelsakft
0.5 dl vispgrädde
25 g rumstempererat smör
1 1/2 msk honung

Till doppning

100 g mörkchoklad

Lägg de finhackade russinen i blöt i romen under natten, sila av

Hacka chokladen fint och sätt den i en skål, värm på vattenbad

Häll i grädde, smör och honung i chokladen

Blanda till en jämn smet

Blanda till slut i russinen, ställ i kylen tills blandningen kan rullas

Smält chokladen i vattenbad och doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel.

Mjölkchokladtryffel med kanel och calvados

Ingredienser

200 g mjölkchoklad 
0.7 dl vispgrädde
2 kanelstänger
0.3 dl rörsocker
25 g rumpstempererat smör
1 msk calvados eller äppelsaft

Garnering
riven choklad

Hacka chokladen fint och sätt den i en skål

Koka upp kanel, grädde och rörsocker i en kastrull.Sätt kastrullen åt sidan och låt dra i 15 minuter.

Koka upp blandningen pånytt och häll den över chokladen.

Blanda i smör och vispa blandingen till en jämn smet.

Blanda till slut i calvadon eller äppelsaften, häll smeten i en spritspåse och ställ i kylen tills den kan spritsas.

Spritsa stänger på ett bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna.

Rulla stängerna i tiven choklad och skär i bitar



Resten kommer idag kväll eller i morgon :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar