Pjuuh!!
Inte min dag idag! Jag har bakat som en TOK och inget har lyckats, haha!
Ni ska inte använda er av "Koko suomi leipoo reseptena"!
Jag har iaf inte lyckats en ända gång!
MEN!
Har ni haft en bra farsdag?
Det har vi!
Jag och Alice väkte Niko med kaffe och kort som Alice lagat.
Sen satte vi kläderna på och hoppade i bilen med en korg full med naminami.
Pappa stackarn hade ingen som lagade morgonmål åt honom så vi for dit och fixade brunch.
Gravad och kallrökt lax, ägg, bacon, smörgås m.m.
Även han fick sin farsdagspresent :)
Efter det har jag som tidigare nämn BAKAT, bakat och BAKAT.
Sen babysim, middag hos mina föräldrar samt bastu!
Nu hoppas vi att Alice skulle somna liiite tidigare så vi skulle få titta på nån film tillsammans :)
Men före det så ska ni få några till av Julgodis resepten.
Bild på ett av dagens bakverk!
Espressopraliner
Ingredienser
150 g mörkchoklad
1/2 dl vispgrädde
2 msk starkt kaffe, kallt
Till doppning
70 g vit choklad, chokladkaffebönor
Koka kaffet och låt det kallna
Hacka chokladen fint och smält den i vattenbad
Tillsätt grädden
Blanda till en jämn smet
Blanda i kaffet
Fördela smeten i små vackra former
Smält den vita chokladen i mikro eller vattenbad och doppa lite av den på varje pralin samt sätt fast en böna.
Marmelad
Ingredienser
12.5 g Agar-agar (finns och köpa på apoteket)
1/2 l vatten
1/2 kg strösocker
1 1/2 dl bär eller fruktpuré t.ex. jordgubb, hallon, äppel etc.
1 tsk vinsyra (finns på apoteket)
Garnering
Strösocker
Väg upp agar och låt den ligga i vattnet över natten
Koka upp vattnet följande dag och lös upp agar i det
Tillsätt socker och låt koka ca 30 minuter. Låt kallna något.
Tillsätt frukt/bärpurén och vinsyran
Ta en fyrkantig form (marmeladen skall vara ca 1 cm tjock) och täck med "gladpack".
Häll marmeladen i formen och låt kallna
Skär ut bitar och rulla i socker, man kan alternativ använda små formar för att få olika form på bitarna.
Pistageknäck med Citron och Flingsalt
Ingredienser
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 msk smör
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl hackade pistagenötter
Garnering
Flingsalt
Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka på hög värme i ca 15 min tills temperaturen är 122 grader.
Du kan även föra kulprovet om du inte har termometar.
Ta kastrullen från spisen och låt den stå i några minuter.
Blanda i det rivna citronskalet och pistagenötterna
Fyll små konfektformar och toppa med lite flingsalt
Enjoy <3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar