Choklad och Lakritstoffée med flingsalt
Ingredienser
3dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 msk kakao
3 tsk lakritspulver eller ca 10 krossade turkisk peppar
Garnering
Flingsalt
Blanda vispgrädde, sirap, kakao och socker i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och låt koka på hård värme tills blandningen nått 123 grader.
Du kan även göra kulprovet ifall du inte har en termometare.
Ta kastrullen från spisen och rör in lakritspulvret
Häll seten i en ca 15 x 20 cm form och strö på flingsalt
Låt stå kallt och skär sedan i bitar.
(En av mina favoriter!!)
Romrussintryffel
Ingredienser
150 g mörkchoklad
1 dl russin
5 cl mörk rom eller äppelsakft
0.5 dl vispgrädde
25 g rumstempererat smör
1 1/2 msk honung
Till doppning
100 g mörkchoklad
Lägg de finhackade russinen i blöt i romen under natten, sila av
Hacka chokladen fint och sätt den i en skål, värm på vattenbad
Häll i grädde, smör och honung i chokladen
Blanda till en jämn smet
Blanda till slut i russinen, ställ i kylen tills blandningen kan rullas
Smält chokladen i vattenbad och doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel.
Mjölkchokladtryffel med kanel och calvados
Ingredienser
200 g mjölkchoklad
0.7 dl vispgrädde
2 kanelstänger
0.3 dl rörsocker
25 g rumpstempererat smör
1 msk calvados eller äppelsaft
Garnering
riven choklad
Hacka chokladen fint och sätt den i en skål
Koka upp kanel, grädde och rörsocker i en kastrull.Sätt kastrullen åt sidan och låt dra i 15 minuter.
Koka upp blandningen pånytt och häll den över chokladen.
Blanda i smör och vispa blandingen till en jämn smet.
Blanda till slut i calvadon eller äppelsaften, häll smeten i en spritspåse och ställ i kylen tills den kan spritsas.
Spritsa stänger på ett bakplåtspapper och ställ i kylen för att stelna.
Rulla stängerna i tiven choklad och skär i bitar
Resten kommer idag kväll eller i morgon :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar